versie: mei 2023
(Seksuele) intimidatie, agressie, geweld en discriminatie zijn vormen van gedrag die niet thuishoren in een goed en stimulerend sportklimaat.Het bestuur van RKHBS probeert dit soort 'ongewenst gedrag' dan ook zoveel mogelijk te voorkomen.
RKHBS heeft het beleid rondom sociale veiligheid vastgelegd in een document.
Het document "Gedragscode RKHBS in het kader van sociale veiligheid" is hier te raadplegen.
RKHBS wil een vereniging zijn waar iedereen veilig en plezierig kan sporten en vertoeven. Een vereniging waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen binnen de sport en daarbuiten. Binnen RKHBS is er daarom geen plek voor grensoverschrijdend gedrag.
RKHBS heeft een open cultuur waardoor men elkaar durft aan te spreken als iemand zich toch op een grensoverschrijdende manier gedraagt. En als er toch iets misgaat weet eenieder hoe te handelen.
Bij RKHBS wordt voetbal en petanque op recreatief en competitief niveau beoefend. Het doel van RKHBS is om deze sporten te beoefenen, maar ook om mensen te verenigen. RKHBS streeft ernaar dat iedereen zich thuis voelt bij de vereniging en plezier beleeft aan de activiteiten. Dit garanderen van plezier bij RKHBS betekent niet alleen zelf plezier hebben met de bal en je medespelers, maar zich ook ten opzichte van anderen zo te gedragen dat deze ook plezier hebben met hun activiteiten binnen de vereniging. Alleen als eenieder zich respectvol en sportief ten opzichte van elkaar gedraagt kan plezier voor eenieder gegarandeerd worden. Bij RKHBS hoort zo een goed gedrag, en dat moet ook ieder lid van de club en aanhang uitdragen. Met “leden” wordt bedoeld spelende en niet spelende voetballers, petanqueres, medewerkers en vrijwilligers. Met “aanhang” wordt bedoeld ouders, familieleden en overige supporters.
Om duidelijk te maken wat de verwachtingen zijn rondom ieders gedrag binnen deze vereniging, is er een huishoudelijk reglement opgesteld en vastgesteld door de ledenvergadering d.d. 11-05-2022. Daarnaast zijn er teamafspraken gemaakt en is er een gedragscode opgesteld. RKHBS hanteert hiervoor de gedragscode van de NOC/NSF voor trainers/coaches en spelers onderling, aangevuld met eigen regels. Op deze manier weet eenieder binnen de vereniging wat men van elkaar kan en mag verwachten. Lid zijn van RKHBS betekent dat je instemt met en je houdt aan het huishoudelijk reglement, de teamafspraken en de genoemde gedragscodes. Het bestuur heeft de plicht om bij overtredingen c.q. het niet volgen van de hierna omschreven afspraken/reglementen disciplinair in te grijpen.
Alle vrijwilligers van RKHBS kunnen pas starten met hun werkzaamheden als ze een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Bij aanmelding als vrijwilliger zal RKHBS hiertoe het initiatief nemen en de aanvraag voor deze verklaring in werking zetten. De betreffende vrijwilliger moet zelf de aanvullende informatie verstrekken aan Justis, en krijgt ook zelf de VOG thuis gestuurd. Een kopie hiervan kan dan aan RKHBS verstrekt worden. Elke 3 jaar vraagt RKHBS een nieuwe VOG aan voor zijn vrijwilligers.
Gewenst gedrag
Tijdens alle activiteiten bij RKHBS handelt eenieder met respect voor alle mensen binnen de vereniging als ook de mensen die betrokken zijn van buiten de vereniging zoals toeschouwers, spelers en begeleiders van bezoekende clubs, scheidsrechters en grensrechters, etc.
Bij het voetbal-gedeelte van de vereniging is het de taak van de bestuursleden VTZ-heren, VTZ-vrouwen, en het bestuurslid Jeugdcommissie om de leiders en trainers te informeren over de gedragsregels. Dan is het de taak van de leiders/trainers om de gedragsregels te delen met de spelers. Ook de ouders van de jeugdspelers zullen via deze weg geïnformeerd worden. Op deze manier hebben de leiders/trainers een duidelijke richtlijn bij de hand om spelers en ouders aan te spreken bij ongewenst gedrag. De overige vrijwilligers worden geïnformeerd via het verantwoordelijke bestuurslid voor de desbetreffende commissie (jeugdcommissie, facilitaire commissie, kledingcommissie, PR-commissie, financiële commissie, commissie Petanque).
Ongewenst en onacceptabel/grensoverschrijdend gedrag
Wanneer leden of andere betrokkenen zich niet aan de afspraken (gewenst gedrag) houden, wordt bij RKHBS onderscheid gemaakt tussen ongewenst en onacceptabel/grensoverschrijdend gedrag.
Indien mogelijk, wordt ongewenst gedrag in eerste instantie intern, in kleine kring (bijv. elftal, petanque-leden of specifieke groep vrijwilligers) bespreekbaar gemaakt en opgelost. Onacceptabel/grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd.
Bij ongewenst gedrag van voetbalspelers binnen een team is de leider/trainer het eerste aanspreekpunt. Gedrag is ongewenst als men zich niet aan de afspraken houdt die samen met het team zijn gemaakt (zie teamafspraken). Aanspreken van de speler op dit gedrag, en een eventuele lichte straf (bijv. extra opdracht tijdens training, op bank beginnen bij eerstvolgende wedstrijd, wegsturen van training, bij herhaling van ongewenst gedrag van een jeugdspeler het aanspreken van ouders) kan hierbij opgelegd worden. De leider/trainer heeft hierbij de mogelijkheid ook het bestuurslid jeugdcommissie hierbij te betrekken.
Bij ongewenst gedrag van leiders/trainers is het bestuurslid jeugdcommissie, het bestuurslid VTZ-heren, dan wel het bestuurslid VTZ-vrouwen het eerste aanspreekpunt. Bij ongewenst gedrag van medewerkers, vrijwilligers en overige leden is het verantwoordelijke bestuurslid voor de betreffende commissie, dan wel de voorzitter als iemand niet bij een van de commissies onder te brengen is, het eerste aanspreekpunt.
Ongewenst gedrag wordt onacceptabel/grensoverschrijdend gedrag, wanneer het gedrag structureel is en/of de speler, de leider/trainer, de medewerker of de vrijwilliger zich niet laat aansturen/corrigeren. Vaak is er dan al overleg geweest met het betreffende eerste aanspreekpunt (zie ongewenst gedrag). Ook gedrag als anderen respectloos bejegenen, pesten of treiteren (ook digitaal), vloeken, discrimineren, fysiek geweld (spugen, slaan, vechten, etc.), vernieling/vandalisme, seksuele intimidatie en diefstal vallen uiteraard onder de categorie onacceptabel gedrag.
Het bestuur van RKHBS wordt bij onacceptabel/grensoverschrijdend gedrag altijd geïnformeerd. In bepaalde gevallen zal ook aangifte bij de politie worden gedaan (bijvoorbeeld diefstal, vandalisme).
Er zal een verplichte melding bij de KNVB of het Centrum voor Veilige Sport Nederland worden gedaan in geval van seksuele intimidatie. In alle gevallen zal er een dossier gemaakt worden van de melding die vertrouwelijk wordt behandeld.
De vertrouwenscontactpersonen archiveren de meldingen die 5 jaar bewaard worden. Het doel hiervan is om herhaling van ongewenst/onacceptabel gedrag gedocumenteerd te hebben.
Overtredingen van de gedragsregels leiden tot sancties opgelegd door de vereniging. Afhankelijk van de ernst van de overtredingen worden passende maatregelen genomen. Sancties worden naar omstandigheden en leeftijd aangepast. Bij het voetbal, kunnen overtredingen tegen de spelregels leiden tot sancties die worden opgelegd door de KNVB. Aan iedere verstrekte rode of gele kaart verbindt de KNVB een geldboete en (eventueel) een schorsing. De kosten worden door de vereniging aan de betreffende speler doorbelast, indien hiervoor geen andere regeling bestaat. Bij in gebreke blijven van het betalen van de geldboete volgt een speelverbod.
Indien iemand zich niet aan de afspraken of regels houdt zoals die hier in dit document staan beschreven, dan is het belangrijk dat dit ook bij de juiste personen terecht komt. Bij een melding van ongewenst gedrag wordt in eerste instantie het eerste aanspreekpunt, zoals beschreven in het gedeelte ‘ongewenst gedrag’ aangesproken:
De vertrouwenscontactpersoon is een contactpersoon binnen de vereniging die zich inzet voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en is laagdrempelig aanspreekbaar als er zorgen zijn en bij incidenten. De vertrouwenscontactpersoon heeft een luisterend oor, geeft adviezen en verwijst door; de vertrouwenscontactpersoon is niet verantwoordelijk voor de oplossing van een incident. Hij/zij is onafhankelijk en kan daarom door iedereen ook op het privé e-mailadres benaderd worden. De vertrouwenscontactpersoon heeft de volgende taken:
- eerste opvang bij een melding voor de melder, het slachtoffer en/of de beschuldigde;
- vervolgstappen bespreken;
- rapporteren en adviezen geven aan het bestuur;
- aandacht voor preventie;
- contact opnemen met het Centrum voor Veilige Sport Nederland voor eventueel advies.
Na melding van een situatie van (vermoeden van) seksueel grensoverschrijdend gedrag door het bestuur bij het Centrum voor Veilige Sport Nederland kan de externe vertrouwenspersoon de gerezen situatie overnemen en verder begeleiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aangifte doen bij de politie en het begeleiden in een eventuele juridische procedure.
Bestuur: voor e-mail adressen zie website www.rkhbs.nl
Leiders/trainers: bekend bij spelers en/ of speelsters
Vertrouwenscontactpersonen:
Hans Fokkens: hansfokkens@home.nl of 06-42738274 of
Jeanne van Eijsden: jeannevaneijsden@home.nl of 06-10952153
Voor iedereen, ingaand bij het betreden van sportpark Imstenrade:
Gedragsregels voor trainers/coaches en begeleiders Deze Gedragsregels begeleiders in de sport zijn vastgesteld door de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 15 november 2011 en aangepast d.d. 14 mei 2018
Gedragsregels sporters onderling Deze Gedragsregels sporters onderling zijn vastgesteld door de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 14 mei 2018
Gedragsregels voor spelers, medewerkers, vrijwilligers en overige leden van RKHBS De spelers, medewerkers, vrijwilligers en overige leden zijn de kern van de voetbalvereniging. Oudere spelers, medewerkers, vrijwilligers en overige leden vervullen daarnaast een voorbeeldfunctie voor jongeren. Dit geldt voor positief gedrag, maar ook voor negatief gedrag. Om op en rond het voetbalveld een sportieve sfeer te creëren en te behouden, hebben we oudere spelers, medewerkers, vrijwilligers en overige leden nodig, die echt een voorbeeld zijn voor de jeugd. Op die manier leren zij dat het normaal is je sportief te gedragen. Om dit te realiseren verwachten we van deze groep in ieder geval het volgende:
Gedragsregels voor Bestuur en commissies
Gedragsregels voor ouders/verzorgers Ouders/verzorgers hebben een voorbeeldfunctie voor kinderen. Dit geldt voor positief gedrag, maar ook voor negatief gedrag. Om op en rond het voetbalveld een sportieve sfeer te creëren en te behouden, hebben we ouders nodig, die echt een voorbeeld zijn voor hun eigen en voor andere kinderen. Om dit te realiseren verwachten we van hen in ieder geval het volgende:
Team-spelafspraken Algemeen
Als speler
Als ouder/verzorger
Help ik waar nodig met het mogelijk maken van een wedstrijd door te vlaggen of te fluiten, mits dit binnen de KNVB-reglementen mogelijk is.